Interview: OFFROAD

Jouw inhoud komt hier

Lucie P-L: “Kunt u zich voorstellen?

Valentin S: “Valentin Schwartz, ik ben opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur. Ik heb vier jaar bij de COLAS-groep gewerkt als projectmanager innovatie. En sinds september werken we aan OFFROAD met Pierre-Adrien.

Pierre-Adrien Nadal, ik ben computeringenieur, opgeleid in computer vision en kunstmatige intelligentie. Ik heb eerst vijf jaar in de medische sector gewerkt aan embedded systemen met een grote kunstmatige intelligentiecomponent en ook aan 3D-systemen voor medische beeldvorming. En toen veranderde ik volledig van sector en ging ik bij de COLAS groep werken als Innovation Director voor een dochteronderneming. En met Valentin werkten we aan de modernisering van openbare werken. Modernisering van systemen. Daarna zetten we OFFROAD op.

Ons doel is om bij te dragen aan de transformatie van openbare werken (die traditioneel blijven) door nieuwe 3D-digitaliserings- en roboticaoplossingen te bieden. Onze eerste producten zullen het mogelijk maken om bouwplaatsen digitaal in 3D in kaart te brengen (om de voortgang beter te kunnen bewaken, de kwaliteit te controleren en ook om het werk van landmeters te vergemakkelijken door hen zowel deze digitale tweeling als tools voor het automatisch maken van plannen aan te bieden).

Op SOLIDWORKS hebben we een IT-, elektronica- en mechanisch gedeelte. 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS is dus vooral betrokken bij het laatste deel. In het algemeen is er behoefte aan 3D-ontwerp, maar ook aan mechanische dimensionering op basis van de beperkingen van het gebruik van onze systemen, de integratie van elektronische elementen en ook 3D-weergave voor communicatie”.

L: “Waarom heb je voor 3DEXPERIENCE gekozen?”

V : “In feite had ik vanuit mijn vorige ervaring vrij veel ervaring met SOLIDWORKS (ik wist dat het software was die ik onder de knie had en die aan mijn behoeften kon voldoen).

Dus wendde ik me natuurlijk tot SOLIDWORKS voor een licentie, en toen hoorde ik over 3DEXPERIENCE met de cloudoplossing. Het leek me interessant, want het klopt dat we steeds meer in de cloud werken (al was het maar met Microsoft 365) en we staan eigenlijk best open voor telewerken (het leek me een interessante oplossing).”

L: “Welke resultaten en voordelen heb je gezien? “

V : “Ten eerste ben ik op dit moment alleen in het mechanische gedeelte. Over een maand komt er een stagiair aan. Ik heb dus nog niet echt kunnen profiteren van het samenwerkingsaspect (ook al weet ik dat ik dat wel zal doen als de stagiair er is of als er meer werving is in de mechanica).

Maar er is al een interessant aspect, dat SOLIDWORKS voorheen niet toestond, aan de versiebeheer kant kunnen we revisies maken op verschillende onderdelen en het ontwerp echt van begin tot eind controleren”.

L: “Even iets over jullie gebruikerservaring?”

V : “Ja, voor mij is het bestandsbeheer. In feite is het waar dat voordat alles lokaal was, je moest kopiëren en plakken elke keer dat je een deel wijzigde als je niet de rest wilde verliezen enz. Het was behoorlijk zwaar en complex. Het nam ook veel ruimte in beslag in termen van gegevensgrootte en nu, met 3DEXPERIENCE, is het echt interessant om onderdelen te kunnen reviseren en een geschiedenis te hebben van alle wijzigingen die zijn aangebracht aan elk onderdeel en elke assemblage. En dat geldt des te meer als er sprake is van samenwerking. We kunnen met meerdere mensen aan dezelfde assemblage werken en zien wie wat deed en waarom.

Het maakt het ook eenvoudiger om systemen die in het veld worden ingezet te koppelen aan ontwerpstatuscontrole en daardoor sneller te ontwikkelen, omdat we op elk moment een onderdeel in het veld direct kunnen koppelen aan een ontwerpstatus en meer tijd hebben tussen mechanische updates”.

L: “Wat zijn volgens u de twee-drie aspecten die het platform kenmerken?”

  • “Bestandsbeheer, gegevensbeheer: flexibeler en eenvoudiger
  • Het samenwerkingsaspect
  • De 3DEXPERIENCE simulatiesoftware is veel beter dan wat er voor SOLIDWORKS bestond”.

L: “Een paar woorden over uw XDI-ervaring?”

V : “Ik had nogal wat problemen met de set-up. Aan de andere kant waren XDi en zelfs sommige mensen bij Dassault heel, zo niet ronduit, beschikbaar en ontvankelijk voor mij. Het gemeenschappelijke probleemoplossende aspect is niet slecht, het is goed, maar het is ook waar dat we soms graag een bevoorrecht contact aan de telefoon hebben.

Ik weet ook dat als ik een dringend of heel vervelend probleem heb, ik mijn XDi-accountmanager kan bellen. Over het algemeen zijn we niet slecht als het gaat om ondersteuning en service.

L: “Wil je nog iets toevoegen?”

V : “Het zou zijn om nog verder te gaan in het beheer van bestandsversies. Het is waar dat dit een aspect is waar we het veel over hebben gehad, omdat het vandaag de dag echt belangrijk voor ons is, en nog meer voor de toekomst, om snel te kunnen itereren op producten terwijl we een zeer hoog niveau van kwaliteitscontrole behouden.

En dan zullen er natuurlijk nog meer functies worden ontwikkeld, waardoor we bijvoorbeeld een oud bestand kunnen nemen en direct in 3D de wijzigingen kunnen zien die zijn aangebracht ten opzichte van een vorige versie, plus de dingen die zullen worden gebruikt in het ontwerpgedeelte.

Zoals we al eerder zeiden, is het waar dat als Dassault of de ontwikkelaars van 3DEXPERIENCE zich zouden laten inspireren door het bestandsbeheer en versiebeheer van iets, dat zou kunnen zijn wat er in de IT-wereld wordt gedaan. Dit aspect is zeer geavanceerd en het zou echt interessant zijn om te zien hoe dit wordt omgezet naar het gebied van mechatronica en 3D-ontwerp. Er is een eerste stap in die richting met 3DEXPERIENCE, en het is waar dat we graag zouden zien dat het verder gaat.”

Kassandre Maximoff
Medewerker marketing en communicatie

Ik heb het genoegen om de communicatie van XDI via alle kanalen te beheren, vooral hier op de website!

Veel leesplezier :)

Leave A Comment