SOLIDWORKS kopen? abonneren op SOLIDWORKS? SOLIDWORKS huren?

Bijgewerkt op 25/05/2023

Laten we meteen ter zake komen: Er zijn 3 manieren (voor bedrijven) om nieuwe SolidWorks-versies bij XDI te bestellen:

 • QSC: abonnement voor 3 maanden (maandelijks gefactureerd)
 • YSC: 12 maanden verplicht abonnement (jaarlijks gefactureerd)
 • PSC + ASC: Verplichte verwerving + Onderhoud (Houd er rekening mee dat vanaf 1 juli 2023 voor nieuwe licenties een 2-jarig onderhoudscontract vereist is bij aankoop van een licentie).

Bij XDI is 20% van de gebruikers PSC+ASC, 40% QSC en 40% YSC. Dus 80% van de klanten zijn abonnees en 20% zit in het ‘oude’ model van het kopen van SolidWorks plus een onderhoudscontract. Merk op dat bij XDI onze SolidWorks (en CATIA!) abonnementen ZONDER COMMITMENTEN zijn. Uw CAD-park past zich aan uw behoeften aan.

Over het algemeen zijn onze klanten die bij PSC blijven diegenen die een investering moeten rechtvaardigen (subsidie, budget, enz.). Anderen kiezen voor een abonnement, zonder verplichting, voor meer flexibiliteit. Sommigen mixen het type abonnement, 80% YSC, 20% QSC. Anderen hebben hun 3D CAD-licenties in YSC en hun simulatierollen ( bijvoorbeeld ABAQUS-software ) in QSC. Kortom, een flexibel abonnement is de voordeligste optie voor de overgrote meerderheid van de klanten. Onthoud ook dat er genoeg manieren zijn om SolidWorks gratis te krijgen ( Zie onze Blog post : SOLIDWORKS of gratis CATIA? Wat zijn de opties?)

Uitrusten met klassieke “oude versie” SolidWorks versies of overstappen naar de nieuwe SolidWorks 3DEXPERIENCE abonnementen?

Dit is een belangrijke vraag, vooral voor nieuwe en toekomstige gebruikers, en we zullen proberen hem in dit artikel te beantwoorden.

De SOLIDWORKS Desktop versie werd uitgebracht in 1995. In 25 jaar tijd is de software qua functionaliteit weliswaar sterk geëvolueerd, maar de fundamenten zijn hetzelfde gebleven. De nieuwe “3DEXPERIENCESOLIDWORKS” versie is daarom de eerste die de modernste technologieën biedt op het gebied van fundamentals. De belangrijkste verandering is dat het nu een3D-oplossing is. hybride. L’De installatie van solidworks blijft lokaal, waarbij de gebruiker kan kiezen of hij de gegevens in de cloud of lokaal wil installeren.

Eerste belangrijke punt: De namen 3DEXPERIENCE WORKS – SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE – SOLIDWORKS CONNECTED – SOLIDWORKS CLOUD – SOLIDWORKS ON LINE verwijzen naar hetzelfde product en dezelfde technologie. Er zijn momenteel nogal wat productnaamveranderingen, maar het is belangrijk om te onthouden dat wanneer we het bij Dassault Système over de ‘Cloud’ hebben, we het hebben over een oplossing op basis van het 3DEXPERIENCE-platform. Kortom, veel synoniemen. In de komende maanden zullen we zien wat de abonnees meenemen en wat er op de markt komt :)

De voordelen voor u als gebruiker zijn aanzienlijk: snelheid, flexibiliteit, veiligheid…

In termen van het gereedschap (de 3D CAD-software zelf) zijn dit belangrijke technologische innovaties, maar uiteindelijk zijn de veranderingen nauwelijks waarneembaar voor degenen die al bekend zijn met SOLIDWORKS. Een beetje zoals een mooie Duitse sportwagen. De versies van 2024 behouden het beste van de versies uit de jaren 60 (design, plezier, betrouwbaarheid…), maar de auto heeft niets gemeen en profiteert van de nieuwste technologische ontwikkelingen (begeleid rijden, hybride aandrijving…).

Voor SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE is 3D-ontwerp, tekenen, plaatbewerking, mechanisch lassen, onderdelenbibliotheek… allemaal hetzelfde. Dezelfde software, dezelfde pictogrammen, dezelfde snelkoppelingen… Het verschil zit hem vooral in de toegang tot de software, de beveiliging van gegevens tegen cyberaanvallen, de opslag- en telewerkopties en de samenwerking met je collega’s en klanten. Kortom, SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE geeft je toegang tot meer van hetzelfde :)

Installatie en licenties SOLIDWORKS DESKTOP en SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE

Het eerste verschil zit hem in de licenties. Als oudere versies van SOLIDWORKS met een SOLIDWORKS-serienummer (in de vorm 0001 XXXX XXXX XXXX) aan een pc zijn “gekoppeld”, wordt de “gekoppelde” versie aan een gebruiker/e-mail gekoppeld.

Dit betekent dat u SolidWorks 3DEXPERIENCE kunt installeren op een werkstation in uw ontwerpbureau, op uw laptop en bijvoorbeeld thuis. Je start SOLIDWORKS waar je maar wilt, voert je e-mailadres in … en het werkt. Hetzelfde principe als persoonlijke toepassingen die je al kent, zoals SPOTIFY, Netflix of andere oplossingen. Als KAD MERAD een SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE gebruiker was, zouden we hem vaak om zijn codes vragen, net zoals we hem om zijn CANAL + codes vragen :)

Om te vergelijken met “ON PREMISE” licenties, kunnen we dus stellen dat de “3DEXPERIENCE” versie van nature zwevend is (Zie: De 7 voordelen van Solidworks 3DEXPERIENCE). Dit is een groot voordeel van deze nieuwe oplossing.

De eerste keer dat je het gebruikt, log je in op het 3DEXPERIENCE-platform. Dit webplatform is de controletoren van je bedrijf, waarmee je onder andere al je abonnementen kunt beheren. Het is vanaf dit platform dat u besluit om een lokale installatie van SOLIDWORKS CONNECTED op uw computer te starten. Op dezelfde manier kunt u vanaf het platform bepalen wie van uw collega’s toegang heeft tot de SIMULATIE- en visualisatietools. Sommige tools worden geïnstalleerd op de lokale PC, andere worden 100% WEB gebruikt.

SolidWorks 3DEXPERIENCE is verkrijgbaar in de versies Standard, Professional en Premium (zie de prijslijst en functies van SolidWorks).

Abonnement op SOLIDWORKS On – Line

SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE is nog steeds verkrijgbaar. SOLIDWORKS licentieprijzen zijn anders dan die voor de ON PREMISE versie. De filosofie achter het product en de bijbehorende services is nu meer gebaseerd op abonnementen. Facturering vindt plaats op maand- of jaarbasis, zonder verplichting of onderhoudscontract. Voor mensen die gewend zijn aan tools als Microsoft Office 365 of Google GSuite, en die de flexibiliteit en robuustheid van deze tools waarderen, lijken de nieuwe oplossingen van Dassault Systèmes erg op elkaar. In feite hebben we het bij XDI nu over abonnees in plaats van klanten. We willen dat je tevreden bent met onze diensten, zodat je je nooit uitschrijft 😊.

Als je de prijzen van SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE abonnementen wilt zien, klik dan hier: Solidworks Licentie Prijzen

Basisfuncties van 3DEXPERIENCE Works vergeleken met SOLIDWORKS DESKTOP

Zodra SOLIDWORKS ON LINE (we gebruiken bewust synoniemen) op je PC staat, werkt het gereedschap voor de ontwerpfuncties 99% op dezelfde manier als SOLIDWORKS “ON PREMISE“. Er valt niet veel te zeggen, we hebben het al gezegd, het is hetzelfde … alleen beter :)

SOLIDWORKS CLOUD gegevensopslag

Een van de belangrijkste voordelen van deze nieuwe versie is de reeks opties voor opslag en samenwerken.

Met de DESKTOP-versie kon je je bestanden alleen op je pc of op een lokale server opslaan. Toen u besloot PDM ENTERPRISE te kopen, had u soms 2 Microsoft Windows Server servers nodig (bestandsserver en gegevensserver), een SQL database, …

De CONNECTED versie daarentegen geeft je toegang tot een breder scala aan mogelijkheden, geheel in lijn met recenter gebruik.

 • Eerste optie: lokaal opslaan. Deze oplossing lijkt erg op de “ON PREMISE” versie. Je gegevens blijven op je pc of server staan.
 • Tweede optie: opslaan in de beveiligde Dassault Systèmes CLOUD. Deze nieuwe oplossing heeft een aantal voordelen.
  • Uw meest gevoelige gegevens worden beschermd tegen cyberaanvallen (steeds vaker voorkomend bij VSE’s/MKB’s, met name lokale servers)
  • Uw gegevens zijn overal toegankelijk. Je kunt dus als team werken vanaf verschillende locaties zonder hardwareconfiguratie of onderhoud.
  • Je hebt geen bestandsserver, PDM-gegevensserver, SQL-database enzovoort nodig.
  • Je krijgt toegang tot een hele reeks nieuwe tools waarmee je beter als team kunt werken.

De twee opnameoplossingen vullen elkaar natuurlijk aan. Je kunt overschakelen van CLOUD-opslag naar lokale opslag en omgekeerd.

Het is belangrijk op te merken dat SOLIDWORKS CONNECTED nu standaard wordt geleverd met 3DEXPERIENCE PDM-beheer, zowel lokaal als in de cloud. Dit heeft 2 gevolgen. Ten eerste hoeft u niet langer een aanvullend product zoals PDM ENTERPRISE aan te schaffen. Ten tweede bevat je abonnement 25 GB opslagruimte per abonnee in je bedrijf (ruim voldoende in 95% van de gevallen). Net als bij je iPhone of Android-telefoon kun je een abonnement nemen op extra opslagruimte als je die nodig hebt.

U kunt ook onze Blog post lezen: PDM Enterprise VS 3DEXPERIENCE

Producten die niet worden ondersteund in SOLIDWORKS CLOUD (vanaf 1 januari 2023)

Zoals je kunt zien, is SolidWorks Connected de toekomst van SOLIDWORKS. De ontwikkelingen van deze oplossing gaan erg snel. Ook moet worden opgemerkt dat het SolidWorks On Premise onderhoudscontract niet meer bestaat in de Connected versie. Als abonnee heb je toegang tot software, opslag en updates. Alles is inbegrepen en altijd up-to-date. Dat is één ding minder om over na te denken.

Sommige uitbreidingsmodules zijn nog niet overgezet naar de aangesloten versie. Voorbeeld: CircuitWorks, SOLIDWORKS Inspection, SOLIDWORKS Manage (standaardfuncties in Connected), SOLIDWORKS PDM (standaardfuncties in Connected), SOLIDWORKS PCB, SOLIDWORKS Plastics, SOLIDWORKS Xpress.

Aarzel niet om het XDI-team te vragen of je krijgt wat je nodig hebt in CONNECTED.

Dus voor wie is deze nieuwe Solidworks Connected versie?

Laten we beginnen met te zeggen voor wie het niet is 😊 : SOLIDWORKS CONNECTED licentie, is niet de juiste versie voor jou als :

 • U heeft al SOLIDWORKS “ON PREMISE” licenties: Ofwel neem contact op met uw reseller. Je vraagt het om alles op “CONNECTED” te zetten en/of om ADD-ONS toe te voegen. Ofwel raden we je af om “Oude Generatie” en “Nieuwe Generatie” werkstations te gebruiken (daarom is het zo belangrijk voor nieuwe klanten om vanaf het begin geen fouten te maken).
 • SOLIDWORKS CONNECTED wordt momenteel niet aanbevolen als u specifieke IT-ontwikkelingen op het product wilt uitvoeren. Hetzelfde geldt als je macro’s in alle richtingen wilt ontwikkelen en toegang wilt hebben tot API’s.
 • SOLIDWORKS CONNECTED wordt niet aanbevolen als u uitsluitend met oudere versies van de software moet werken.

Dus voor wie is 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS? :

Bij XDI zijn we van mening dat SOLIDWORKS CONNECTED absoluut uw keuze moet zijn als u een nieuwe klant of een industriële starter bent. Je begint meteen met de modernste versies, en vooral met de versies die er de komende 20 jaar nog zullen zijn.

 • Werken op afstand is een organisatie die je wilt opzetten zonder technische beperkingen.
 • Het beschermen van uw gegevens tegen cyberaanvallen is een grote zorg.
 • Je wilt geen back-ups, firewalls, antivirusservers, enz. beheren.

Wat er ook gebeurt, we raden u aan om een legale SolidWorks- of Catia-licentie te gebruiken. Er zijn veel manieren om onze gratis 3D-software te krijgen. Crack SolidWorks en crack CATIA zijn allebei nutteloos en gevaarlijk!

Veel plezier, en we zijn er natuurlijk om je te helpen als je ons nodig hebt ;)

Kassandre Maximoff
Medewerker marketing en communicatie

Ik heb het genoegen om de communicatie van XDI via alle kanalen te beheren, vooral hier op de website!

Veel leesplezier :)