SOLIDWORKS oppervlaktemodule

Het maken van complexe oppervlakken in SOLIDWORKS kan voor beginnende gebruikers ontmoedigend lijken, maar met de juiste gereedschappen en een goed begrip van de basisconcepten is het mogelijk om zeer uitgebreide en realistische vormen te maken.

Een van de belangrijkste en gebruiksvriendelijkste gereedschappen voor het maken van complexe oppervlakken in SOLIDWORKS is het gereedschap voor het maken van vlakken van revolutie. Hiermee kunnen gebruikers oppervlakken maken door een profielcurve rond een omwentelingsas te draaien. Dit gereedschap is vooral handig voor het maken van cilindrische en conische vormen. Als je bijvoorbeeld een gedraaid meubelstuk moet ontwerpen, dan is dit de functie die je het meest zult gebruiken.

Met hulpmiddelen voor het maken van vouw- en uitklapoppervlakken kunnen gebruikers ook complexe vormen maken door basisoppervlakken te vouwen of uit te klappen. De gereedschappen voor het maken van gekromde en vrije-vorm oppervlakken kunnen ook gebruikt worden om complexe vormen te maken door de controlepunten van bestaande oppervlakken aan te passen. Het beperken van een spline tot controlepunten is een van de functies die het meest gebruikt wordt door industrieel ontwerpers.

Gebruikers kunnen ook gereedschappen voor oppervlaktemodellering gebruiken om complexe vormen te maken door verschillende oppervlakken te combineren. Gereedschappen voor het samenvoegen van oppervlakken voegen twee oppervlakken samen om één enkel oppervlak te maken, terwijl gereedschappen voor het snijden van oppervlakken een deel van een oppervlak verwijderen om een nieuwe vorm te maken. Met een beetje oefening is het met deze ‘Booleaanse’ gereedschappen heel eenvoudig om bijvoorbeeld een deksel voor een elektronisch onderdeel te maken.

Het is ook mogelijk om de gereedschappen voor oppervlaktemodellering te gebruiken om complexe vormen te maken met behulp van Bézier- of NURBS-curves. Deze krommingen creëren zachtere, natuurlijkere vormen die kunnen worden gebruikt om complexe oppervlakken te creëren.

Concluderend, het maken van complexe oppervlakken in SOLIDWORKS vereist een goed begrip van de beschikbare gereedschappen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je er realistische en uitgebreide vormen mee maken voor professionele toepassingen. Het is belangrijk om te oefenen en te spelen met gereedschappen voor oppervlaktemodellering om vertrouwd te raken met het maken van complexe oppervlakken. Bekijk onze SolidWorks opleidingen

Nieuw: SOLIDWORKS CLOUD AANBOD

Er is nu een nieuw online Solidworks aanbod beschikbaar, met volledige webmodules die zeer krachtig zijn voor het maken van geavanceerde oppervlakken. Bezoek de speciale blogpost: Solidworks voor MAC

Tot slot, om nog efficiënter te werk te gaan, kunt u met XDI’s specifieke SolidWorks coaching en training op complexe oppervlakken uw ideeën in zo min mogelijk tijd vormgeven. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Kassandre Maximoff
Medewerker marketing en communicatie

Ik heb het genoegen om de communicatie van XDI via alle kanalen te beheren, vooral hier op de website!

Veel leesplezier :)