Industrie 4.0 en virtuele tweelingen, hetzelfde onderwerp?

In de wereld van vandaag staat de industrie voor veel uitdagingen, zoals concurrentie, vraag, regelgeving en het milieu. Dassault Systèmes en zijn netwerk van partners, waaronder XDI, zijn zeer toegewijd aan het ondersteunen van fabrikanten op deze gebieden.

Om deze uitdagingen aan te gaan, moet de industrie zichzelf transformeren en nieuwe technologieën gebruiken die haar in staat stellen om wendbaarder, efficiënter en duurzamer te zijn. Dit noemen weIndustrie 4.0, de vierde industriële revolutie. Maar wat is Industrie 4.0 precies? En hoe verhoudt het zich tot Dassault Système-software zoals Solidworks en Catia? Dat is waar we in dit artikel naar zullen kijken.

SolidWorks, Catia, 3D-software, is dit Industrie 4.0?

Industrie 4.0 is de naam voor de vierde industriële revolutie, die wordt gekenmerkt door de integratie van digitale technologieën in productieprocessen. Industrie 4.0 is gericht op het creëren van intelligente systemen die zich kunnen aanpassen aan de behoeften van de klant, hulpbronnen kunnen optimaliseren en met elkaar kunnen communiceren. Een Factory 4.0 kan bijvoorbeeld sensoren, robots, drones of 3D-printers gebruiken om bepaalde taken te automatiseren, in realtime gegevens te verzamelen en de productie aan te passen aan de vraag. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Industrie 4.0 meer over de werkplaats gaat, is de hele digitalisering van producten en processen duidelijk nauw verbonden met deze kwesties.

Dassault Système is wereldleider op het gebied van
ontwerp
simulatie- en productlevenscyclusbeheersoftware (PLM& PDM). Dassault Système biedt oplossingen op maat voor verschillende industriële sectoren, zoals luchtvaart, auto-industrie, gezondheidszorg en energie. Haar paradepaardjes zijn Solidworks en Catia. Deze tools zijn gegroepeerd onder het 3DEXPERIENCE-platform.

SOLIDWORKS en Industrie 4.0

Solidworks is 3D computerondersteunde ontwerpsoftware (CAD) waarmee je 3D-modellen van onderdelen en samenstellingen kunt maken. Solidworks wordt wereldwijd door meer dan 6 miljoen gebruikers gebruikt, voornamelijk op het gebied van mechanica, elektronica en architectuur. Een ingenieur kan bijvoorbeeld Solidworks gebruiken om een mechanisch onderdeel in 3D te ontwerpen, het vanuit verschillende hoeken te bekijken, het eenvoudig aan te passen en het met collega’s te delen.

CATIA en Industrie 4.0

Catia is een 3D, computerondersteund engineering- en productiesoftwarepakket waarmee complexe producten zoals vliegtuigen, auto’s en schepen kunnen worden ontworpen. Catia wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 3 miljoen gebruikers, waaronder grote fabrikanten in de lucht- en ruimtevaart en de auto-industrie. Een ontwerper kan Catia bijvoorbeeld gebruiken om een 3D-model van een vliegtuig te maken, het te simuleren in verschillende vluchtomstandigheden, het te valideren volgens veiligheidsnormen en het over te brengen naar de productielijn. dit noemen we een digitale tweeling

Industrie 4.0 en de software van Dassault Système zijn nauw met elkaar verbonden, omdat ze innovatie willen versnellen, kwaliteit willen verbeteren en kosten willen verlagen. Dankzij deze software kunnen fabrikanten virtuele producten ontwerpen die het werkelijke gedrag van fysieke producten natuurgetrouw nabootsen. Ze kunnen ook verschillende scenario’s simuleren en de prestaties van producten testen voordat ze worden gemaakt. Tot slot kunnen ze producten met elkaar en met hun omgeving verbinden om gepersonaliseerde, geoptimaliseerde ervaringen te creëren.

Naast 3D-ontwerpoplossingen zullen tools zoals DELMIA de industrie helpen om hun productieprocessen te digitaliseren. Wordt vervolgd in een toekomstig bericht.

Kassandre Maximoff
Medewerker marketing en communicatie

Ik heb het genoegen om de communicatie van XDI via alle kanalen te beheren, vooral hier op de website!

Veel leesplezier :)